19-05-2022 Bijeenkomst 7, jaar 6

Donderdag 19 mei 2022 – Zevende bijeenkomst, jaar 6

Vandaag zitten we op basisschool de Bunders in Oisterwijk. We starten met de teambuildingsactiviteit ‘speeddate stoelendans’, waarbij we in wisselende duo’s in gesprek gaan en terugblikken en vooruitblikken. Het is mooi om te horen wat POINT heeft opgeleverd voor de deelnemers én hun scholen!

Vervolgens gaan we verder aan de slag met de eigen praktijkonderzoeken. Een deel van de groep schrijft een praktijkartikel en het andere deel maakt een factsheet over zijn of haar onderzoek. Het is leuk om te zien hoe alles steeds meer vorm krijgt! Na het harde werken, evalueren we de afgelopen drie POINT-jaren en bekijken we hoe we het netwerk van POINT013 kunnen behouden.

Na de lunchpauze met wandeling volgen een aantal leuke mededelingen en gaan we aan de slag met productontwikkeling. In samenwerking met het samenwerkingsverband Plein013 bekijken we hoe onze routekaart een waardevolle aanvulling kan zijn op het document over de basis- en extra ondersteuning voor alle leerlingen. Samen maken we afspraken en kijken we alvast uit naar de routekaart die er straks zal liggen voor het onderwijs aan (hoog)begaafden.

Daarna is het tijd om even te bewegen en geeft Luc een rondleiding door zijn (oude) school. Mooi om te zien hoe de school een leeromgeving creëert, waarin een beroep gedaan wordt op het eigenaarschap en de autonomie van leerlingen. Vervolgens pitcht iedereen het materiaal dat hij of zij heeft aangeschaft voor (hoogbegaafde) leerlingen en bekijken we in kleine groepjes elkaars materialen. Wat zijn er veel mooie materialen die je op onderbouwde wijze effectief kunt inzetten! Zie hier een overzicht van alle materiaalbeschrijvingen.

Tot slot geeft Danae Bodewes een inspirerende presentatie over nieuwsgierigheid. Ze vertelt over de link met (hoog)begaafdheid en laat ons nadenken over wat nieuwsgierigheid oplevert én wat er gebeurt als nieuwsgierigheid gedempt wordt. Danae eindigt met waardevolle tips om nieuwsgierigheid bij (hoogbegaafde) leerlingen te stimuleren.

Het was weer een fijne bijeenkomst, waar we veel van én met elkaar geleerd hebben!