08-12-2020 Bijeenkomst 3, jaar 5

Donderdag 8 december 2020 – Derde bijeenkomst, jaar 5

De derde POINT-bijeenkomst starten we weer met een check-in. Dit keer is de vraag: Waar ben je trots op? Wat fijn om de dag te beginnen met deze positieve vraag!

Vervolgens krijgen we een MLI-workshop die verzorgt wordt door Eric Verouden. Als leerkracht ben je niet per se leidinggevende, maar je wil wel graag jouw expertise uitdragen binnen de school. Hoe krijg je binnen jouw school meer draagvlak voor (hoog)begaafdheid en POINT? Op interactieve wijze gaan we met elkaar aan de slag en in gesprek over teacher leadership.

Door middel van twee oefeningen ontdekken we dat we niet teveel gefocust moeten zijn op ons eigen spel, maar ook rekening moeten houden met de ander en met de processen die al lopen. Bij het delen van onze expertise is het goed om de vraag te stellen: ‘Is de ander klaar om te ontvangen?’. Wat mooi om dit met elkaar te ontdekken! Na afloop van de workshop delen we kort met elkaar wat we geleerd hebben en meenemen. Het is een heel inspirerend begin van de ochtend!

Aan het eind van de ochtend staat intervisie weer op het programma. In kleine groepen gaan we met een kind-casus aan de slag. Mooi om te zien hoe ieder vanuit zijn of haar rol goede vragen weet te stellen. Er worden heel concrete adviezen gegeven, waarmee de POINT-leerkrachten direct de volgende dag aan de slag kunnen.

Na een heerlijke lunchpauze geeft iedereen een korte pitch over zijn of haar onderzoeksposter. Wat is er hard gewerkt en wat zijn er mooie onderzoeken opgezet! Binnenkort worden de onderzoeksposters gedeeld op de POINT-website.

Tot slot delen de masterstudenten hun opzet voor de grootschalige POINT-onderzoeken. Dit jaar wordt onderzoek gedaan naar de cognitieve vaardigheden van leerlingen en naar goed leraarschap. De POINT-leerkrachten denken fijn mee en geven goede feedback. Het is heel fijn om op deze manier een brug te slaan tussen de onderwijspraktijk en de wetenschap!