07-04-2020 Bijeenkomst 6, jaar 4

Dinsdag 7 april 2020 – Zesde bijeenkomst, jaar 4

In verband met COVID-19 en de bijhorende maatregelen vond vandaag de allereerste online POINT-bijeenkomst plaats. Het is een bijzondere tijd waarin we zoveel mogelijk thuis moeten werken en leerkrachten op afstand onderwijs geven, maar wat is het fijn om elkaar op deze manier te ontmoeten.

Nadat we kort hebben bijgepraat over hoe het met iedereen gaat, starten we met een aantal mededelingen. Zo gaan we kijken of de volgende POINT-bijeenkomsten mogelijk ook online plaatsvinden. Daarnaast zal het grootschalige onderzoek onder leerlingen (helaas) uitgesteld worden naar volgend schooljaar.

Daarna schakelen we over naar een andere videocall, waar ook ruim 30 onderwijsprofessionals van buiten POINT aanhaken. Lianne Hoogeveen geeft een zeer interessante lezing over onderwijsbehoeften van (hoog)begaafde leerlingen. Nadat Lianne kort de kenmerken van (hoog)begaafdheid bespreekt, gaat ze dieper in op onderpresteren en motivatie.

Hoe hoger de capaciteiten van een leerling, hoe meer uitdaging een leerling aankan! Bijvoorbeeld door middel van compacten, verrijken of versnellen. Het onderstaande plaatje maakt dat heel inzichtelijk.

Tot slot gaat Lianne in op verschillende leerlingen-typen en wat deze leerlingen nodig hebben. Belangrijk is om te blijven afvragen: Welke (onderwijs)aanpassing is op welk moment voor welke leerling het meest adequaat?